joi, 2 iulie 2009

Amor, amor I


Vreau sa ma opresc asupra unui subiect pe care cred ca il voi discuta in mai multe editii: sexul. Nu ca nu s-au zis multe despre el sau cine stie ce alte lucruri de genu, dar vreau sa-mi pun o nota mai mult sau mai putin personala asupra acestui subiect. Asadar, sexul este dual de cele mai multe ori din mai multe perspective si o sa incep cu perceptia lui. Daca pentru unele persoane ( si aici cuprind o majoritate covarsitoare) sexul este un subiect rusinos, de nedezbatut, pacat, lucru diavolesc, ceva ce nu trebuie adus in vorbire etc etc…intr-un cuvant TABU, pentru altii e subiect la ordinea zilei. Desigur as putea spune ca astea sunt extreme si ca exista si cei de mijloc care il sau nu il abordeaza sau vorbesc putin despre el, dar e si asta o realitate.
Nu stiu daca s-a calculat vechimea sexului sau cand s-a desfasurat pentru prima data in istorie ( si aici fac abstractie de chestiunea religioasa sau daca imi spuneti de Adam si Eva o sa va multumesc zile in sir), oricum daca stie cineva il/o rog sa-mi spuna, dar avand in vedere ca prostitutia e considerata cea mai veche “meserie” din lume ( o sa discut si acest subiect mai tarziu) ma gandesc ca primii oameni nu au stat sa admire toata ziua oase de dinozaur. Daca tot venim pe firul istoriei m-as opri o clipa asupra Antichitatii. Sincer, cred ca e cea mai frumoasa perioada din istorie pentru mine si as povesti mai multe despre Roma si Grecia antica.

Dar sa incepem cu Roma! Cate nu se stiu despre abuzurile romanilor, despre chefurile, betiile si petrecerile la care luau parte, la razboaiele care se terminau cu pradarea noilor locuri cucerite. Ceea ce e interesant aici e ca nu numai femeia era privita prin ochii sexului, ci si barbatul deopotriva. Bisexualitatea sau homosexualitatea (un alt subiect ce va urma) era la ordinea zilei. Nu era o rusine pentru un barbat sa se culce cu un alt barbat sau de ce nu si vreo cateva femei pe acolo. Si de parca nu ar fi fost de ajuns, dar s-au scris si carti despre acest lucru. Mai multe despre asta o sa vorbesc intr-o alta editie.
Asadar in aceste locuri si timpuri, in orice strat social am privi sexul era la el acasa. Dar sa fim sinceri, cand nu s-a simtit la el acasa?
Coborand mai departe pe firul istoriei dam de o alta perioada care ma fascineaza din privinta sexuala. Este vorba de Evul Mediu. O sa ma refer cu precadere la nobilime si la occident. Marile aventuri regale, casatorii doar de forma, amante si amanti, marile case boieresti ce ascundeau si dadeau la iveala mai apoi scene erotice intre iubiti, iar barfa zilei: cine cu cine s-a culcat, cine ce aventuri are, cine umbla unde si cu cine. Sexul face iar victime. Nici macar perioada de totalitarism ( comunism, nazism, fascism etc) nu a fost scutita.
O sa ma opresc inainte de a ajunge la zilele noastre (si o sa va rog sa ma scuzati ca am trecut asa repede prin istorie fara a va da cel putin un exemplu concret; sper sa imi aduc aminte sa o fac mai tarziu) pentru a face o noua editie cu compararea sexului cu amorul. So, wait for me!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu